Osebnostne poteze v otroštvu - Zupančič, Maja (Šolsko polje, 2010)
V prispevku obravnavava povezanost osebnostnih potez srednje ravni splošnosti s pokazatelji spoznavnih značilnosti otrok ob vstopu v devetletno osnovno šolo: s splošno nebesedno spoznavno sposobnostjo, zgodnjo pismenostjo ter računskimi pojmi in spretnostmi. Podatki o osebnostnih potezah so bili zbrani z metodo več ocenjevalcev, in sicer vzdolžno, v enoletnih časovnih razmakih za 108 slovenskih otrok ter za 22 otrok sočasno, ob njihovem vstopu v šolo. Na splošno imajo otrokove osebnostne poteze, kot o njih poročajo starši, pomembno, vendar razmeroma nizko moč napovedi spoznavnih značilnosti prvošolcev, osebnostne poteze, kot njihovo izraznost pri otrocih zaznavajo vzgojiteljice/učiteljice, pa srednje visoko. Sočasne napovedne zveze med oceno osebnostnih potez in spoznavnimi značilnostmi prvošolcev so močnejše kot vzdolžne, temeljne kompetentnosti otrok ob vstopu v šolo lahko napovemo že na podlagi osebnostnih potez pri starosti treh let, nebesedno sposobnost pa pri petih letih. Ne glede na skupino odraslih, ki poroča o osebnosti otrok, in neodvisno od starosti otrok njihove spoznavne značilnosti v prvem letu šolanja dosledno napoveduje ocena zaznane inteligentnosti kot osebnostne poteze. Velikost povezav in preostali odnosi med osebnostnimi potezami in spoznavnimi značilnostmi otrok so podobni kot pri odraslih: označevalne poteze ekstravertnosti, nevroticizma in sprejemljivosti so v negativni zvezi z merami spoznavnih značilnosti.
Keywords: childhood; firstgraders; nebesedna spoznavna sposobnost; non-verbal cognitive ability; on-entry baseline assessment; osebnostne poteze; otroštvo; personality traits; prvošolci; temeljne kompetentnosti; vstop v šolo; vzgoja in izobraževanje