Vpliv silicija na izboljšanje korozijske odpornosti jeklenih legiranih litin - Vehovar, Leopold (Kovine zlitine tehnologije, 1996)
To delo obravnava vpliv različnega deleža silicija v maloogljičnih legiranih jeklenih litinah na njihovo korozijsko odpornost v močno oksidacijskih medijih z agresivnimi ?$Cl^-$? ali ?$Cr^{6+}$? ioni. Raziskave so pokazale, da dodatek silicija nima posebnega vpliva na korozijsko odpornost v oksidacijskih medijih nižjih koncentracij (10 ali 30% ?$HNO_3 + 0,5M NaCl)$?. Pri večji oksidacijski moči medijev (60% ?$HNO_3 + 0,5M NaCl$? oziroma 65% ?$HNO_3 + 5g Cr^{6+}/l$?) ne nastopi pasivacija, temveč korozija zaradi pomika potenciala v korozijsko agresivno transpasivno področje. V takšnih razmerah se najbolje obnese avstenitna FeCr26Ni3OSi4 jeklena litina s 4% Si. Elektrokemične raziskave kažejo, da so korozijski procesi pod katodno kontrolo, za katero je značilna velika katodna aktivacijska prenapetost. V takšnih razmerah so procesi pasivacije nemogoči. Z dolgotrajnimi korozijskimi testi v vreli 55% ?$HN)_3$? je bilo možno potrditi našo predpostavko, da se na elektrodnih površinah tvori tanka mehanska bariera, izrazito obogatena s silicijem.
Keywords: jeklene litine; korozija; odpornost