Medijska reprezentacija žensk v politiki - Fabjančič, Nina (Teorija in praksa, 1999)
Izhajajoč iz konstruktivistične paradigme se avtorica ukvarja z medijskimi teksti o ženskah v politiki. Odnos med ženskostjo in politiko je odnos napetosti, kar pa ne izhaja iz nasprotujočih si bistev obojega - razlog so skozi zgodovino diskurzivno oblikovane dominantne konstrukcije ženskosti in politike. Političarke v medijskih tekstih niso obravnavane prvenstveno kot osebe, ki delujejo v politiki, ampak so njihove reprezentacije zaznamovane z dominantnim diskurzom ženskosti. V svojem članku se avtorica osredotoča na konstrukcijo ženskosti kot pripadajoče zasebni sferi in pogled na žensko kot na javno telo ter ilustrira pojavljanje teh konstruktov s primeri referencialnih medijskih tekstov o političarkah.
Keywords: woman; ženske; mass media; množični mediji; teksti; discourse; diskurz; spol; politics; politika; ženskost