Zbirni center knjižnic v Portorožu - Marković, Ivan (Knjižnica, 2001)
Prispevek obravnava nastanek in delovanje Zbirnega centra knjižnic v Portorožu, ki je deloval med leti 1950-53. Posebej so predstavljeni nekateri cerkveni knjižni fondi, ki so bili nacionalizirani in ali drugače zaseženi, ter njihova nadaljnja usoda po razpustitvi Zbirnega centra. Iz ohranjenih dokumentov je mogoče razbrati, da je bilo delovanje Zbirnega centra vsekakor pozitivno, saj so v njem s knjigami ravnali premišljeno in strokovno, žal pa so po njegovi razpustitvi nekateri knjižni fondi dobesedno izginili.
Keywords: Zbirni center knjižnic Portorož; knjižnični fondi; Osrednja knjižnica Srečka Vilharja; Koper; Istra; Istria