Omejitve pravice do odpovedi kreditne pogodbe - Zgaga, Matevž (Podjetje in delo, 2018)
Pogodbena svoboda je temeljno načelo obligacijskega prava. Toda v praksi so pogajanja med strankama o vsebini kreditne pogodbe pred njeno sklenitvijo redka. Prevladujejo splošni pogodbeni pogoji bank. Ti praviloma vključujejo pravico upnika do predčasne odpovedi kredita. Avtor razpravlja o veljavnosti predčasne upnikove odpovedi z vidika temeljnih načel in kogentnega prava. Po analizi predčasne odpovedi v nemškem, švicarskem in angleškem pravu sta v prispevku analizirani slovenska zakonska ureditev in sodna praksa. Zaključuje ga avtorjev pogled na nekatera odprta vprašanja.
Keywords: bančništvo; kazenskopravno varstvo; kreditne pogodbe; načelo vestnosti in poštenja; odpoved pogodbe; splošni pogodbeni pogoji; Zakon o potrošniških kreditih