Brezšivna skrb ob odpustu z bolnišnične obravnave na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu republike Slovenije - Petrica, Demetrij (Rehabilitacija (Ljubljana), 2020)
Premik od tradicionalnega modela bolnišnične oskrbe k sodobnemu sodelovalnemu modelu podeli farmacevtu dodatno vlogo strokovnjaka za zdravila. Uvedba brezšivne skrbi ob odpustu v zvezi z zdravili, zagotovi pacientu varno prehajanje med ustanovami in ob odhodu domov. Po pregledu trenutnih praks in sprejetih pravilnikov vključevanja farmacevta v proces odpusta iz bolnišnične obravnave je predstavljena vloga kliničnega farmacevta. Z vključitvijo rezultatov retrospektivne analize izvajanja farmacevtskih intervencij ob odpustu z Oddelka za rehabilitacijo pacientov po poškodbah, s perifernimi živčnimi okvarami in revmatološkimi obolenji in Oddelka za rehabilitacijo pacientov z okvaro hrbtenjače je utemeljena vloga kliničnega farmacevta v vzpostavljeni klinični praksi brezšivne skrbi ob odpustu na izbranih oddelkih Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Republike Slovenije - Soča. V prihodnje je potrebno vpeljati analizo izvajanja brezšivne skrbi na celotni URI - Soča.
Keywords: farmacevtska obravnava; farmacevtske intervencije; klinična farmacija; pacienti; rehabilitacija