Prometno usmerjeni urbani razvoj Beograda - Atanacković, Sava (Urbani izziv, 2005)
Proces tranzicije od orientalske kasabe k evropskemu mestu in metropoli je bilv Beogradu dolg, saj so ga ovirali različni ekonomskopolitični in družbenokulturni dejavniki. Vse do danes evropski vzor ni dosežen. Kot razvojni proces v Beogradu, deluje tranzicija prek svojevrstne paradoksalne inverzije - logika usklajenega razvoja mestnega prometa in urbane oblike ter strukture, ki se v teoriji urbanega načrtovanja pojavlja kot postulat, je v Beogradu pod vplivom neverjetne, efemerne, izobličene, vendar avtentične transformacije. Toda, s kakovostnimi rešitvami, sklepi in priporočili za nadaljnjo implementacijo ideje o uvedbi novega sistema javnega mestnega prometa, ki je del glavnega projekta prve linije lahkega metroja v Beogradu, ob ustanovitvi enotne skupine strokovnjakov, investitorjev, pogajalcev, javnega mnenja in vseh akterjev, pomembnih za sprejemanje odločitev, z enotno in nekompromitirajočo idejo o podobi in kakovosti urbanega življenja v Beogradu prihodnosti, se odpira doslej še neodkrito področje možnosti za prometno urejen urbani razvoj Beograda kot optimalni in sprejemljivi model. Mestno življenje bi utegnilo znova postati dinamično, produktivno in privlačno.
Keywords: Beograd; javni promet; mestni promet; potniški promet; prometno omrežje; prostorsko planiranje; urbani razvoj