Didone by Cavalli and Busenello - Fabris, Dinko (De musica disserenda, 2007)
Opera Didone je bila drugi pomembnejši skupni projekt libretista Busenella in skladatelja Cavallija. Pomen te opere je bil vse do sedaj podcenjen. Med številne nesporazume v zvezi s to opero sodi tudi zmota glede edine preživele partiture, ki je bila napačno povezana z beneško premiero te opere leta 1641. Po primerjavi vseh znanih virov - vključno z doslej neznanim izvodom libreta, tiskanega v Neaplju leta 1650 - lahko sedaj beneško partituro povežemo z neapeljsko izvedbo v letu 1650.
Keywords: Cavalli, Francesco, 1602-1676; Busanello, Pierfrancesco, 1598-1659; Didone; beneška opera; Neapelj