The genesis of Koper medieval statutes (1238–1423) - Darovec, Darko (Acta Histriae, 2023)
V članku so na podlagi ohranjenih arhivskih virov in (re)interpretacije primerljive zgodovinopisne literature za območje zgornjega Jadrana in severne Italije predstavljene zgodovinske okoliščine nastanka srednjeveških statutov mesta (civitas) Koper. V obdobju visokega in poznega srednjega veka se je mestna naselbina na koprskem otoku oblikovala v enega najpomembnejših komunov na istrskem polotoku. Z obsežno gospodarsko dejavnostjo, zlasti s trgovino z zalednimi deželami Svetega rimskega cesarstva, s pomembnim regionalnim geopolitičnim vplivom in kulturnimi izmenjavami v zgornjejadranskem prostoru je koprski komun tesno sledil vzponu avtonomnega oblikovanja mestnih političnih in gospodarskih institucij v severni Italiji. Temeljno podlago za to delovanje so bile zbirke zapisanih pravnih aktov, ki so jih od začetka 13. stoletja začeli oblikovati v zbirke posameznih mestnih statutov. Izvirni prispevek te razprave temelji na analizi in reinterpretaciji dveh listin iz 1238 in 1239, ki prvi omenjata koprske statute in sta bili doslej v zgodovinopisju deležni le sporadičnih omemb, ter na proučevanju arhivskih virov beneškega senata iz zbirke Senato Misti za obdobje po koprskem uporu proti Benetkam leta 1348 do 1394, ko je beneški dož ponovno potrdil koprske statute. Ugotovljeno je, da se je komun Koper vsaj od leta 1238 ravnal po svojih za tedanji čas že razvejanih statutih, ki so z nekaterimi nadaljnjimi redakcijami veljali vse do 1348, ko jih zaradi upora do leta 1358 beneške oblasti niso upoštevale, saj so praktično razpustile mestni veliki svet, vse mestne koprske urade pa reorganizirale. Po tem letu viri pričajo, da so Benečani obnovili koprski mestni svet in urade v obsegu kot pred uporom 1348, toda ne tudi statutov, čeprav nekatere njihove določbe v posameznih primerih upoštevajo pri upravljanju in sojenju. Ponovno so koprski statuti uradno stopili v veljavo šele leta 1394, v malce spremenjeni redakciji pa leta 1423, toda vselej brez pravice do kazenskega sodstva in obrambe mesta, ki ostaneta v izključni domeni beneškega podestata in kapitana do konca Beneške republike (1797).
Keywords: Beneška republika; Istra; Koper; ne zaključna dela; severna Italija; srednjeveška zgodovina; srednji vek; statuti