Ali je kokosovo olje zdravo, čudežno ali nezdravo živilo? - Jakše, Barbara (Šport (Ljubljana), 2018)
Danes lahko na vsakem koraku zasledimo številna živila, ki jim prodajalci, mediji, revije in socialna omrežja pripisujejo skorajda čudežne lastnosti za zdravje človeka. Eno takšnih živil je danes v Sloveniji tudi kokosovo olje, ki ga številni uvrščajo med "superživila", njegovo redno uživanje pa povezujejo s preventivo zoper številne moderne kronične bolezni, poleg tega pa kokosovemu olju pripisujejo tudi značilnosti, kot je učinek na izgubljanje odvečne teže in protimikrobno, protivnetno ter protivirusno delovanje. Na tržišču obstajajo številni prehrambni proizvodi iz kokosa kot naravnega rastlinskega živila, in sicer kokosova moka, napitek, maslo in deviško ali rafinirano olje. Številni športniki, rekreativci in navdušenci zdravega in aktivnega življenja uporabljajo kokosovo olje kot del zdravega prehranjevanja. Zaradi nepreglednih protislovnih informacij o tem, ali je kokosovo olje zdravo, "čudežno" ali nezdravo živilo, avtorja predstavljava relativni pregled znanosti na področju preučevanja vpliva kokosovega olja na človekovo zdravje, sploh v povezavi s srčno- žilnim zdravjem in izgubljanjem odvečne teže, s čimer želiva bralcu povečati možnost informirane odločitve za svoje prehranjevalno vedenje.
Keywords: bolezni; kokosovo olje; način življenja; prehrana; superživilo; športniki; zdravje