Visoko šolstvo pod drobnogledom: - Tešić, Neca (Pravni letopis, 2025)
Visokošolski pedagoški delavec ima specifičen položaj po Zakonu o visokem šolstvu (ZViS-1). Prispevek obravnava obveznost nadomeščanja odpadlih pedagoških ur ob upravičeni kratkotrajni bolniški odsotnosti in negi otroka. V praksi se uveljavlja samonadomeščanje brez ustrezne kompenzacije, medtem ko delodajalec ustvarja prihranke. Ekonomska analiza kaže na potrebo po pravičnejši in bolj življenjski ureditvi, ki upošteva posebnosti visokošolskega poklica in visokošolskih organizacij. Problematika je kompleksna in zahteva presojo z več vidikov, k čemur pozivamo raziskovalce in praktike.
Keywords: bolniška odsotnost; call for research; childcare leave; higher education; higher-education academic staff (with teaching responsibilities); nadomeščanje; nega otroka; poziv k raziskavam; samonadomeščanje; self-substitution; sick leave; substitution; visoko šolstvo; visokošolski pedagoški delavec