Model characteristics of olympic sport organisations in Slovenia - Bednarik, Jakob (Kinesiologia Slovenica, 2000)
V članku so analizirane modelne značilnosti tistih športnih organizacij, katerih športna panoga je na programu olimpijskih iger. Ugotovljene so tudi glavne razlike med temi športnimi organizacijami in tistimi, ki se ukvarjajo s tekmovalnim športom v ne-olimpijskih panogah ali rekreativnim športom. Dobljena sta bila dva vzorca. Podatki o strukturi zaposlenih izhajajo iz vzorca 366 športnih organizacij, medtem ko finančni podatki kažejo prihodke in odhodke petinpetdesetih športnih panog. Organizacije in sportne panoge so bile razvrščene v tri skupine: olimpijske, ne-olimpijske tekmovalne in rekreativne. Kadrovska in finančna struktura ter razlike med skupinami so bile analizirane z opisno statistiko,Chi2 testom in kanonično diskriminantno analizo. Olimpijske športne organizacije se nahajajo v glavnem v mestih, so manjše, imajo veliko višje prihodke in odhodke ter relativno visoko stopnjo profesionalno zaposlenih delavcev. Statistično značilne razlike so bile dobljene med tremi skupinami organizacij v velikosti, sedežu, prihodkih in odhodkih ter strukturi kadrov. Najbolj diskriminativne spremenljivke so bile število volonterskih tehničnih delavcev, honorarnih administrativnih delavcev, medicinskega osebja in redno zaposlenih učiteljev.
Keywords: analiza; olimpijske panoge; rekreativni šport; Slovenija; šport; športne organizacije; tekmovalni šport