In search of the "Ladin song" - Chiocchetti, Fabio (Traditiones (Ljubljana), 2005)
Ponovno odkritje Gartnerjeve zbirke, do katerega je prišlo leta 1995 po zaslugi Gerlinde Haid, nam pomaga orisati ladinsko skupnost na začetku 20. stoletja; pri tem sta nam v pomoč glasbenonarodopisna dediščina in kulturna dinamika, ki je označevala to jezikovno manjšino. Objava te zbirke nam pomaga bolje razumeti postopke selekcije in prenosa ustnega izročila, hkrati pa tudi učinek vse večje narodno-jezikovne zavesti.
Keywords: etnologija; ethnology; etnomuzikologija; Ethnopoetics; ljudske pesmi; metodologija; Ladini; Friuli–Venezia Giulia; Furlanija; Italija; Italy; zgodovinski pregledi