Teoretična in vsebinska zasnova trajnostno sonaravnega napredka - Plut, Dušan (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2005)
Udejanjanje načela trajnostnosti (trajnosti) na gospodarskem, družbenem in okoljskem polju pomeni trajno prilagajanje organizacije in (materialnega) delovanja družbe okolju. Trajnostno sonaravni razvoj oziroma (širše) napredek pomeni trajno (trajnostno) in hkratno izboljševanje materialne, socialne in okoljske kakovosti življenja. Geografija ima priložnost, da aktivno sodeluje pri udejanjanju sonaravnih vzorcev prostorske organizacije dejavnosti človeštva.
Keywords: natural environment; okolje; ecology; ekologija; pokrajinska ekologija; sonaravni razvoj; sustainable development; trajnostni razvoj; družbeni razvoj; ekonomski razvoj