Prologue to democratic dissent in America - Ivie, Robert L. (Javnost (Ljubljana), 2004)
Članek obravnava odpadništvo, ki je v navideznem nasprotju z demokracijo v ZDA v razmerah šibke demokratične kulture in agresivnega izvajanja vojne in terorja. Proučuje ovire demokratičnega odpadništva v ZDA in možne vire za njegovo rehabilitacijo ter predlaga preliminarno skico teoretskega in kulturnega temelja odpora nadaljnji militarizaciji globalne politike. Z idejo,da je demokracija odpadništvo in da je demokratično odpadništvo retorična kritika, članek dokazuje, da bi jezikovne kritike, ki proizvajajo prepričljive redeskripcije in simbolno stapljanje, lahko sedanjo politično kulturo reartikulirale kot odpadništvo.
Keywords: United States of America; ZDA; civil society; civilna družba; država; state; authority; oblast; democracy; demokracija