Zahodnoslovanska književnost v srednješolskih berilih - Šink, Jure (Jezik in slovstvo, 2005)
Prispevek prinaša analizo zastopanosti književnih del, katerih avtorji prihajajo iz zahodnoslovanskega sveta, v srednješolskih berilih. Avtor se osredinja na analizo srednješolskih beril Branja in Svet književnosti, pri čemer ugotavlja, da je delež avtorjev zelo nizek, nekatera pomembna dela tega prostora, predvsem iz slovaške književnosti, pa so izpadla. predstavljena in argumentirana je smiselnost umeščenosti trenutnih izbranih besedil, ob koncu pa so predstavljeni tudi predlogi, kako izboljšati učni načrt in izobraževanje o srednjeevropskem prostoru.
Keywords: berila; didactic method; didaktika; književnost; literature; Slovak literature; slovanske književnosti; slovaška književnost; srednje šole; zahodnoslovanske književnosti