Neoperabilni karcinom glave in vratu - Strojan, Primož (Medicinski razgledi, 2003)
Danes skoraj ne poznamo maligne bolezni, ki je ne bi obravnavali in zdravili multidisciplinarno. Nova spoznanja s področja biologije tumorjev in molekularnih mehanizmov, povezanih z učinkovanjem posameznih kemoterapevtikov,ionizirajočega sevanja oziroma mehanske poškodbe tkiva, omogočajo načrtovanje znanstveno utemeljenih zdravljenj. Tak pristop je prikazan na primeru neoperabilnega ploščatoceličnega karcinoma glave in vratu.Predstavljena so teoretična izhodišča, na katerih temelji eden izmed režimov zdravljenja, ki jih uporabljamo na Onkološkem inštitutu v Ljubljani, in primera bolnikov, ki sta bila zdravljena na tak način.
Keywords: Glava in vrat, novotvorbe; Head And Neck Neoplasms; Karcinom ploščatocelični; Radiotherapy; Drug Therapy; glava; vrat; Vrata; Carcinoma, Squamous Cell; rak (medicina); therapy; zdravljenje