Nujno dedovanje (in z njim povezani instituti) v slovenski sodni praksi - Pavlin, Sabina (Pravni letopis, 2025)
Avtorica analizira več pomembnih sodnih odločb Vrhovnega sodišča Republike Slovenije (VSRS) in Ustavnega sodišča Republike Slovenije, ki so bile v objavljene v zadnjih 15 letih na temo nujnega dedovanja in z njim povezanih institutov ter po mnenju avtorice bistveno pripomorejo k razvoju prava na tem področju. Pri tem se osredotoča na temo daril, ki se jih po zakonu prišteva k čisti vrednosti zapuščine zaradi ugotavljanja obračunske vrednosti zapuščine, ki je osnova za določanje nujnih deležev, s posebnim poudarkom na sodnih odločbah, v katerih je VSRS presojalo (ne)odplačnost pogodb o dosmrtnem preživljanju in pogodb o preužitku, ter novejše sodne odločbe glede instituta izločitve iz zapustnikovega premoženja v korist njegovih potomcev iz 32. člena Zakona o dedovanju, ki prav tako pomembno vpliva na izračun nujnega deleža. Avtorica opozarja tudi na nepravilno dopuščanje ničnostne sankcije za primer prikrajšanja nujnega deleža v sodobni slovenski sodni praksi in nepotrebno vnašanje problema ustavnosti pravice do nujnega deleža v sodne odločbe VSRS, v katerih se obravnava (le) vprašanje (ne)odplačnosti pogodb o dosmrtnem preživljanju oziroma pogodb o preužitku. Na koncu analizira dve novejši sodni odločbi v zvezi z dedno nevrednostjo in razdedinjenju nujnih dedičev.
Keywords: case law; necessary succession; novejša sodna praksa Vrhovnega in Ustavnega sodišča Republike Slovenije; nujno dedovanje; recent case law of the Supreme Court and the Constitutional Court of the Republic of Slovenia; sodna praksa