Med odrom in zaodrjem - Bogunović Hočevar, Katarina (Muzikološki zbornik, 2023)
Razprava osvetljuje prva leta delovanja Opere Narodnega gledališča v Ljubljani po prvi sve-tovni vojni. Na osnovi obstoječih virov delno rekonstruira organizacijski in umetniški ustroj ustanove. Zaradi pomanjkanja primarnih virov oz. dokumentacije, ki bi razkrila notranje delovanje opernega ansambla, se naslanja na dnevnokritiška pričevanja glasbenih protago-nistov takratnega časa.
Keywords: 1918-1922; Juvančič, Friderik; Kogoj, Marij; Opera; Opera Narodnega gledališča v Ljubljani; Opera National Theater in Ljubljana; Rukavina, Friderik; Slovene music; slovenska glasba; Slovenski gledališki konzorcij; Theatre Consortium