The Russian-Ukrainian conflict over Crimea - Bebler, Anton (Teorija in praksa, 2015)
Najnovejši rusko-ukrajinski konflikt zaradi Krima je pritegnil široko mednarodno pozornost. Pričujoči članek je namenjen osvetlitvi in razlagi njegovega zgodovinskega, demografskega, pravnega, političnega in vojaškostrateškega ozadja, podobnosti in razlik z drugimi "zamrznjenimi" konflikti na obrobju nekdanje Sovjetske zveze, položaju in vlogi treh poglavitnih strani neposredno vpletenih v krimski konflikt, njegovih povezav z odcepitvenimi prizadevanj v vzhodni in južni Ukrajini, širših mednarodnih odmevov in posledičnega poslabšanja v odnosih med Zahodom in Rusko federacijo.
Keywords: International community; International conflicts; International relations; Krim (Ukrajina); Mednarodna skupnost; Mednarodni konflikti; Mednarodni odnosi; Rusija (Federacija); Russia (Federation); Ukraine; Ukrajina