Ljudsko izročilo in sodobna (po)ustvarjalnost - Narat, Boštjan (Traditiones (Ljubljana), 2005)
V prispevku je reflektirana povezava med ljudsko in sodobno glasbeno izkušnjo,pri čemer pozornost ni usmerjena na ohranjanje tradicije v smislu arhiviranja, pač pa predvsem na (ne)možnost rekonstrukcije žive izkušnje. Le-ta postane mogoča takrat, ko je stik med preteklim (ljudskim) in sedanjim utemeljen v občutku za izvorno identiteto - ljudska in sodobna godba se nahajata v istem horizontu (razumevanja) glasbe -, kar ima za posledico večjo prilagodljivost v poustvarjalski praksi, ki je nijen pogoj za podoživetje pretekle glasbene situacije.
Keywords: etnomuzikologija; folk music; ljudska glasba; ljudske pesmi; Ethnopoetics; umetne pesmi