Učinkovitost vadbe olimpijskega dviganja uteži - Sašek, Matic (Šport (Ljubljana), 2021)
Raziskave kažejo, da z olimpijskim dviganjem uteži (ODU) izboljšamo mišično moč in jakost. Da bi preučili velikost vpliva vadbe ODU na nekatere gibalne sposobnosti (odrivno moč, največjo jakost, hitrost in agilnost), je bil izveden sistematični pregled literature z metaanalizo. Petnajst (15) intervencijskih študij, v katerih so izvajali vadbo ODU in pliometrijo (PLIO) ali standardno vadbo moči (SM) s kontrolno skupino ali brez te, je bilo vključenih v končno analizo. Uporabljeni sta bili programska oprema RevMan (različica 5.4., The Cochrane Collaboration) in metoda povprečnih razlik z modelom naključnih učinkov. Skupno je bilo vključenih 505 športnikov, starih 19,1 leta (SD = 3,5 leta), ki so izvajali vadbo 8 (SD = 2,9) tednov, s frekvenco 2,9 (SD = 1,1) dneva na teden. Rezultati so pokazali večji vpliv ODU v primerjavi s SM na višino CMJ (SMD = 0,51, p = 0,04), 1RM pri derivatih ODU (SMD = 1,37, p = 0,01), hitrost (SMD = -0,36, p = 0,08) in agilnost (SMD = -0,35, p < 0,01). Učinki ODU in PLIO so bili za vse gibalne sposobnosti podobni. Vadba ODU je imela velik vpliv na odrivno moč (CMJ, SMD = 2,69, p = 0,007; SJ, SMD = 4,10, p = 0,002). Ugotavljamo, da je vadba ODU primerna metoda za izboljšanje moči in ima na izbrane sposobnosti večji vpliv kot SM ter podoben vpliv kot PLIO. Zaključujemo, da je najučinkovitejši način vadbe moči kombinacija ODU in PLIO, in ugotavljamo, da ODU zahteva specifično tehniko dviganja, ki se je morajo športniki zavoljo učinkovitosti in varnosti priučiti.
Keywords: dviganje uteži; metaanaliza; meta-analysis; moč; olimpijsko dviganje; olympic weightlifting; pliometrija; plyometrics; power; sport; strength; šport; vadba; weightlifting