Multikulturnost in diktatura strpnosti - Rošker, Jana S. (Šolsko polje, 2010)
Pričujoči članek problematizira koncept strpnosti v kontekstu t. i. multikulturnih interakcij. Na konkretnem primeru tradicionalne in sodobne Kitajske prikaže relativnost in kulturno pogojenost domnevno univerzalnih vrednot, h kakršnim sodi ta koncept, ki se navezuje tudi na koncept takoimenovanih temeljnih človekovih pravic. Na osnovi analize tovrstnih primerov avtorica nazorno prikaže, da je pojem strpnosti sklop idejnih in aksioloških konotacij, značilnih za zahodne družbe in njihove ideološke aparate. Takšne koncepte strpnosti seveda vseskozi zagovorajajo zagovorniki liberalizma in pluralizma. Zato je v soočanju z multikulturnostjo v sodobnih globaliziranih družbah toliko bolj pomembno, da vprašanj, kot so migrantstvo, izgnanstvo ali hibridnost, ne postavljamo preprosto v nasprotje z ukoreninjenostjo, nacijo in avtentičnostjo, temveč da lociramo in ovrednotimo njihove ideološke, politične in čustvene povezave ter njihove preseke v večplastnih zgodovinah postkolonialnosti.
Keywords: postkolonialne študije; multikulturalizem; kritika strpnosti; univerzalnost; človekove pravice; human rights