Jezikovne tehnologije in jezikovno načrtovanje - Stabej, Marko (Jezik in slovstvo, 2003)
Jezikovne tehnologije po eni strani s svojo dejavnostjo krepijo tradicionalne jezikovnonačrtovalne procese, torej načrtovanje statusa in korpusa jezika, po drugi strani pa imajo tudi druge učinke, ki jih je treba sociolingvistično šele ovrednotiti, saj niso kar apriori pozitivni. Za konstruktivno sinergijo tehnologije in jezikovnega načrtovanja je potrebno interdisciplinarno sodelovanje humanističnih in informacijskotehnoloških disciplin pri vseh odločilnih fazah razvoja jezikovnotehnoloških aplikacij.
Keywords: sociolinguistics; sociolingvistika; jezikovna politika; jezikovne tehnologije; Language technology; jezikovno načrtovanje