Tudi gibanje je človeška potreba - Lorbek, Jernej (Šport (Ljubljana), 2019)
Namen članka je bralcem orisati stanje gibalnih navad otrok nekoč in danes. Splošna ponazoritev je podkrepljena z rezultati raziskav, s pomočjo katerih predstavljamo vzroke in posledice današnjega stanja, ki se ga marsikdo ne zaveda ali pa si zatiska oči. Vse več mladih prosti čas preživlja ob uporabi novih informacijskih tehnologij, rezultati testiranj gibalnih sposobnosti kažejo z nekaterimi izjemami negativni trend in vse več je debelih otrok. Otroci, kot najbolj občutljiva skupina ljudi, so vse bolj odvisni od vzgoje v ustanovah (šole, klubi, društva), vedno manj vpliva pa imajo starši. To občutljivost ali tudi dovzetnost otrok bi bilo smotrno izkoristiti za sistematično usmerjanje otrok in mladostnikov v koristne prostočasne aktivnosti, tudi v šport, ki prinaša pozitivne učinke na telo, tako iz fiziološkega, kot tudi iz psihološkega in sociološkega vidika.
Keywords: children; gibalne sposobnosti; health; informacijska tehnologija; information technology; motor skills; otroci; sport; šport; upbringing; vzgoja; zdravje