Podružnice v postopkih javnega naročanja - Leskovec, Borut (Podjetje in delo, 2020)
Podružnice so notranje organizacijske enote matične družbe in niso samostojni nosilci pravic in obveznosti, temveč v pravna razmerja vstopajo v imenu in za račun matične družbe. Zato ne morejo nastopati kot samostojni ponudniki v postopkih javnega naročanja. Vendar to ne pomeni, da gospodarski subjekti v postopkih javnega naročanja ne morejo nastopati prek podružnic. V članku so uvodoma predstavljene splošne korporacijske in procesne značilnosti podružnic. Osrednji del članka je namenjen predstavitvi njihove ureditve v Zakonu o javnem naročanju. Pojasnjeni so razlogi za nastopanje v postopkih javnega naročanja prek podružnic ter razlike med podružnico in hčerinsko družbo. Na podlagi analize prakse Državne revizijske komisije je prikazano, kako naj bi tuji gospodarski subjekti s podružnicami v Sloveniji pravilno oddali ponudbo v postopkih javnega naročanja.
Keywords: branch; Državna revizijska komisija; economic operator; gospodarski subjekti; hčerinske družbe; javno naročanje; korporacijsko pravo; matične družbe; National Review Commission; podružnice; postopki javnega naročanja; public procurement