Reasserting the principle of legality in the wake of the COVID-19 pandemic - Kos, Marjan (Zbornik znanstvenih razprav (Pravna fakulteta. 1991), 2022)
Kot odziv na pandemijo covida-19 je Vlada RS sprejemala številne omejitvene ukrepe, ki so bili po vsebini podobni ukrepom, sprejetim v drugih državah. Obseg in intenzivnost teh ukrepov sta pomembno vplivala na ustavno načelo delitve oblasti ter varstvo človekovih pravic. V tem kontekstu je Ustavno sodišče RS izdalo odločbo U-I-79/21, ki je tudi v nadaljevanju močno zaznamovala presojo ustavne skladnosti sprejetih vladnih ukrepov. Ključno sporočilo te odločbe je zahteva po strogem spoštovanju načela zakonitosti ob sprejemanju ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19, ki omejujejo človekove pravice. Prispevek predstavi kontekst izdaje odločitve, ključne argumente iz odločbe in ločenih mnenj ter odziv strokovne javnosti na odločitev.
Keywords: COVID-19; človekove pravice; delitev oblasti; pandemije; sodna praksa; ustavna sodišča; varnostni ukrepi; Zakon o nalezljivih boleznih