Analiza vloge dejavnikov, ki vplivajo na izbiro poklicne poti - Pavlin, Samo (Teorija in praksa, 2007)
V prispevku proučujemo, kako različne izkušnje z izobraževalnim sistemom, osebni interes, materialni dejavniki in prijatelji ter starši vplivajo na izbiro izobraževalnega programa in poklicno pot. Ugotavljamo, da z višjo stopnjo izobrazbe popušča vpliv materialnih dejavnikov, krepi pa se vloga osebnega interesa. Nadalje smo proučevali, kako omenjeni dejavniki vplivajo na realnost poklicnih predstav, kar posledično po koncu izobraževanja vodi do boljših rezultatov in delovne učinkovitosti. Ugotovili smo, da bolj kot sta na poklicno odločanje vplivala na prvi pogled diametralna si dejavnika osebni interes in materialni dejavniki, boljša je bila realnost poklicnih predstav. Poleg tega smo pokazali, da ob omenjenih dejavnikih na izbiro izobraževalnega programa bolj kot sama narava poklicnega dela vplivajo "zunanji" elementi poklicne profesionaliziranosti. To predstavlja poseben problem pri novih in hitro spreminjajočih se poklicih, kamor še posebno sodijo tisti s področja naravoslovja in tehnike.
Keywords: Occupational choice; Poklicna izbira; Education; Izobraževanje; Occupations; Poklici; izbira poklica; poklicno svetovanje; analiza