IMRT point dose measurements with a diamond detector - Barnett, Erin (Radiology and oncology (Ljubljana), 2005)
Izhodišča. Pri velikih obsevalnih poljih lahko s sistemi za načrtovanje obsevanja natančno izračunamo prostorsko porazdelitev absorbirane doze, pri manjših poljih, ki jih uporabljamo v intenzitetno modulirani radioterapiji (IMRT), pa utegnemo biti manj natančni. Za zagotovitev kvalitete obsevanja so tako nujno potrebne dodatne meritve absorbirane doze pri uporabi IMRT polj. V manjših poljih ni lateralnega elektronskega ravnovesja, zaradi česar ionizacijska celica, ki povpreči dozo po vsej svoji prostornini - pri meritvahdoze v točki - ni zanesljiva. V majhnih poljih z visokimi gradienti doze so primernejši dozimetri z manjšimi občutljivimi prostorninami, kakršen je diamantni detektor. Material in metode. V študiji primerjamo dozimetrične meritve, opravljene z diamantnim detektorjem PTW-Freiburg (tip 60003), z ionizacijsko celico Extradin A12, s točkovno ionizacijsko celico PTW-Freiburg PinPoint in z Varianovim elektronskim sistemom za verifikacijo obsevalnega polja (ESVOP) aS500 EPID. Meritve so bile opravljene v intenzitetno moduliranem žarku načrtovanem za obsevanje prostate. Zaradi težav z nameščanjem dozimetra, ki nastopijo pri meritvah v točki v območju visokih doznih gradientov, smo razvili metodo iskanja najprimernejše lege dozimetra. Izmerjene doze so primerjane z dozami, izračunanimi s sistemom za načrtovanje obsevanja HELAX-TMS. Rezultati. Diamantni detektor je izredno občutljiv na premike znotraj območij z visokim gradientom doze. Skladnost rezultatov meritev z različnimi dozimetri se poveča s primerno izbiro lege dozimetrov. Z izogibanjem območjem z visokimi doznimi gradienti izboljšamo ujemanje rezultatov meritev predvsem med točkovno ionizacijsko celico PinPoint, diamantnim detektorjem in Varianovim sistemom ESVOP. Zaključki. Diamantni detektorji predstavljajo uporabno rešitev za dozimetrično preverjanje obsevanjz IMRT, še posebej v primerih, kjer sistem ESVOP ni primeren (npr. privijačni tomoterapiji).
Keywords: obsevanje; Prostata, novotvorbe; Prostatic Neoplasms; Radioterapija; Radioterapija, doziranje; Radiotherapy; Radiotherapy Dosage; therapy; zdravljenje