The treatment of gender and time in Winterson's and Spark's novels - Radetič, Andreja (Vestnik za tuje jezike, 2009)
Obe avtorici, Jeanette Winterson in Muriel Spark kljubujeta tradicionalno zastavljenim binarnim nasprotjem med moškim in žensko in jih skušata prestopiti. Za moške v romanih Jeanette Winterson je značilna feminilnost, medtem ko imajo ženske moške značilnosti. Zanika tradicionalne delitve vlog po spolih. V njenih romanih so moški in heteroseksualnost marginalni. Obe avtorici slikata ženske, ki so aktivne, samostojne, dominantne, izobražene, zavračajo poroko, živijo same in imajo svoje življenje v svojih rokah. Za razliko od Wintersoninih ženskih likov, ki so junakinje, so ženske v romanih Muriel Spark žrtve sebe ali drugih. Obe avtorici zanikata tradicionalno dojemanje časa in zgodovine. Wintersonova s postavitvijo dogajanja v preteklost raziskuje sedanjost. Poveličuje vlogo posameznika pri ustvarjanju zgodovine. Oporeka tradicionalnim dojemanjem zgodovine kot konstrukta moških in pomembno vlogo pri ustvarjanju le-te dodeli ženskam. Romani obeh avtoric so zgrajeni nelinearno; dogajanje se konstantno premika v času naprej in nazaj.
Keywords: Winterson, Jeanette, 1959-; Spark, Muriel, 1918-1999; angleški roman; 20.st.; ženski liki; moški liki; književnost; literature; spol; čas; history; zgodovina