Za razločevanje med politiko in kulturo - Makarovič, Jan (Teorija in praksa, 1994)
Od Machiavellija dalje je znano, da gre pri politiki za instrumentalno, ne pa za ekspresivno dejavnost. Odvojil je politiko od morale in pokazal, da ne gre za vrednote, ampak za moč. V povezavi s kulturo je značilno pretvarjanje oblastnika, da mu gre za vrednote, vendar poseže po moči takoj, ko mu zmanjka argumentov. To je značilnost predindustrijske družbe in polpreteklih komunističnih režimov. Danes pa gre za ločitev kulture in politike. Ključno vprašanje ni vprašanje politične kulture, temveč vprašanje ravnovesja moči.
Keywords: politics; politika; ideologija; kultura; culture