Košarka, igra za različne generacije - Sirnik, Matic (Šport (Ljubljana), 2024)
Košarka je v Sloveniji priljubljena športna panoga, ki vključuje različne pojavne oblike, kot sta igra 5 : 5 in 3 : 3. Igra se na razmeroma majhnih igriščih, kar zahteva visoko intenzivna gibanja, med katerimi so najpogostejše spremembe smeri, pospeševanja in zaustavitve. Poleg ohranjanja in razvijanja gibalnih sposobnosti, kot so koordinacija, hitrost in vzdržljivost, košarka spodbuja tudi socialne veščine, sodelovanje in taktično razmišljanje. V Sloveniji so uradna tekmovanja organizirana za vse starostne skupine. Predvsem med odraslimi, ki se ne udeležujejo organiziranih tekmovanj, je zelo priljubljena tudi rekreativna košarka. Košarka lahko ugodno pripomore k telesnemu in duševnemu zdravju posameznika, vendar je pomembno, da je vadba prilagojena posameznikovi telesni pripravljenosti, zdravstvenemu stanju in starosti.
Keywords: basketball; gibalna dejavnost; health; košarka; physical activvity; sport; šport; zdravje