Tropski kras zahodnega dela Kube - Knez, Martin (Geografski obzornik, 1997)
Članek predstavlja nekatere geološke in kraške značilnosti zahodnega dela Kube. Opisan je svetovno znan tropski kras, kjer so poleg kraških jam in jamskih spletov tudi značilne kopaste vzpetine, imenovane mogote. Procesi na karbonatnih kamninah in v njih se v deželah blizu ekvatorja odvijajo popolnoma drugače kot na področju klasičnega krasa.
Keywords: karbonatne kamnine; kras (geologija); Kuba; tropska klima