Gradualist Keynesianism or desired liberalisation? Analysis of strategic documents of the state, and the contradictions of neo-corporatism in Slovenia (1991–2008) - Hočevar, Marko (Teorija in praksa, 2025)
Članek prispeva k razpravam o naravi, obsegu in globini neokorporativističnih političnih dogovorov v Sloveniji pred krizo leta 2008 prek analize interesov posameznih prevladujočih družbenih blokov, kot so se pojavili v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja; njihovi interesi so bili najbolj jasno izraženi v strateških dokumentih države. Analiza kaže, da je bila pod neokorporativistično strukturo in nekaterimi neokeynesijanskimi politikami, ki so bile rezultat socialnega partnerstva, že dolgo pred letom 2004, ko naj bi se neokorporativistični konsenz začel krhati po nastopu nove desne vlade in vstopu Slovenije v EU in NATO, navzoča močna tehnokratska, politična in kapitalska usmeritev k uvedbi večje liberalizacije na področju politik zaposlovanja in socialnih politik.
Keywords: capitalism; družbeni blok; državne strategije; Ekonomija; Ekonomska politika; kapitalizem; neocorporatism; neokorporativizem; Slovenia; Slovenija; social bloc; state strategies; Trg dela