Okoljske obremenitve in stanje okolja na obalnem območju - primer Koprskega primorja - Cigale, Dejan (Geographica Slovenica, 2000)
Koprsko primorje je primer obalnega območja, v katerem se zaradi raznovrstnih razlogov zgoščajo različne okoljske obremenitve in problemi. V prvem delu prispevka so predstavljene nekatere ugotovitve o stanju okolja, v drugem delu pa primeri okoljskih obremenitev, ki so povezane s tistimi dejavnostmi, ki so v Koprskem primorju nadpovprečno pomembne (turizem, promet,...), oziroma katerih vpliv na stanje okolja je takšen, da jih ni mogoče prezreti.
Keywords: pokrajinska ekologija; environmental protection; varstvo okolja; onesnaževanje okolja; turistična geografija; prometna geografija; ekološko ravnotežje; sonaravni razvoj; Slovenija; Slovenia; coast; obala; Koprsko primorje; Slovenian Riviera