Problem internetnih volitev - Kovačič, Matej (Teorija in praksa, 2008)
V besedilu so analizirani nekateri pomisleki oz. razlogi, ki govorijo proti uvedbi internetnih volitev v Sloveniji. Tehnologija internetnih volitev namreč prinaša nove nevarnosti, povezane s tajnostjo in z neposrednostjo glasovanja. Gre namreč za to, da sistem internetnih volitev sam po sebi ne zagotavlja tajnosti glasovanja, pač pa je tajnost glasovanja potrebno zagotoviti z dodatnim postopkom - anonimizacijo, kar pa odpira tudi vprašanje zaupanja. Poleg tega je informacijski sistem internetnih volitev kompleksen sistem, kompleksnost pa povečuje netransparentnost in zmanjšuje varnost. Prav tako pri internetnih volitvah ne gre za še eno e-storitev, saj se sistem internetnih volitev bistveno razlikuje od ostalih e-storitev v tem, da pri njem varnosti ne moremo zagotavljati z identifikacijo. V besedilu je na koncu predstavljena analiza učinkovitosti in smiselnosti uvajanja internetnih volitev - rezultati kažejo, da z uvajanjem internetnih volitev ne gre hiteti.
Keywords: election; Elections; Volitve; Electronic voting; Elektronsko glasovanje; Informacijska tehnologija; Information technology; Information society; Informacijska družba; Data security; Varnost podatkov; e-volitve; informacijska varnost