Regular polygonal systems - Kovič, Jurij (Ars mathematica contemporanea, 2019)
Naj bo ?$M = M(Ω)$? poljubno tlakovanje ravninskega večkotniškega območja s pravilnimi večkotniki, med katerimi ni nobenih trikotnikov. Dokažemo, da so pripadajoči vektor lic ?$f(M) = (f_{3},f_{4},f_{5}…)$?, simetrijska grupa ?$S(M)$? in samo tlakovanje ?$M$? enolično določeni z robno kodo ?$c_{a}(M) = c_{a}(Ω) = (t_{1},t_{2},…, t_{r}$?, cikličnim zaporedjem števil ?$t_{i}$?, ki opisuje obliko območja ?$ (Ω)$?.
Keywords: boundary code; face vector; pravilni večkotniški sistem; reconstructibility from the boundary; regular polygonal system; rekonstruktibilnost iz roba; robna koda; simetrijska grupa; symmetry group; vektor lic