Slovenski roman po sledovih evropskega naturalizma - Gacoin-Marks, Florence (Jezik in slovstvo, 2004)
Kapitanovi so oblikovani kot roman na treh ravneh: družinski, posameznikovi in družbeni ravni. Po zgledu naturalističnih romanov postavljajo v ospredje propad neke družine, v kateri se očitno uresničujejo medsebojni odnosi med posameznikom in okoljem. Slovenija v tridesetih letih še vedno ni bila zasičena z naturalističnim romanom. Velik naturalistični roman, kakršen se je razvil v nekaterih drugih književnostih na koncu 19. stoletja, pomeni v slovenskem romanopisju skoraj novo zvrst. Tako s tematskega kot strukturnega in naratološkega zornega kota se Kapitanovi umeščajo med najzgodnejše naturalistične romane: soočenje posameznika in njegovih prirojenih lastnosti z okoljem, upodobitev propada, ubeseditev zgodbe kot "izseka življenja" in razširjena uporaba personalnega pripovedovalca so prvine, zaradi katerih je ta roman nedvomno pozna, a popolna uveljavitev naturalizma.
Keywords: Kranjec, Miško, 1908-1983; Slovene literature; slovenska književnost; naturalizem; Kranjec, Miško: Kapitanovi; literarne študije