Institutional concepts - Redondo, María Cristina (Revus (Ljubljana), 2020)
Predmet te razprave so institucionalni prvani pojmo, tj. pojmi, ki služijo prepoznavi in zamejitvi pravnih institucij. V prvem delu članka so predstavljeni trije različni pogledi na tovrstne institucionalne pojme: Dworkinovo interpretativno-utemeljevalno pojmovanje, redukcionistično pojmovanje povezano z Rossovo realistično teorijo prava in kriterijsko pojmovanje, ki je značilno za normativni pravni pozitivizem. V drugem delu članka to vsa tri pojmovanja uporabljena v pojasnitev iste pravne institucije, in sicer kaznivega dejanja čarovništva. Avtorica ima ob tem dva cilja. Po eni strani želi pokazati, da je analitični in meta-teoretični pristop normativnega pravnega pozitivizma praktično pomemben in obenem nezvedljiv na katero od drugih dveh pojmovanj. Po drugi strani opozarja, da je razumevanje omenjenih treh pristopov kot alternativ zavajajoče. Omenjeni pristopi namreč ne delijo istega predmeta, vodijo jih različnih metodološki cilji, predvsem pa so vprašanja o pravnih institucijah, na katera odgovarjajo, različna.
Keywords: criterial concepts; čarovništvo; false beliefs; institucije; institucionalni pojmi; institutional concepts; institutions; interpretative concepts; interpretativni pojmi; kriterijski pojmi; witchcraft; zmotna prepričanja