Med pragmatizmom in grožnjami – FLRJ 1950–1951 - Čelig, Tomaž (Studia Historica Slovenica, 2024)
Članek obravnava obdobje med letoma 1950–1951, ko se je Federativna ljudska republika Jugoslavija (FLRJ) po razhodu z Informbirojem soočala z resnimi gospodarskimi in političnimi izzivi. V tem obdobju je FLRJ zaradi sovjetskega pritiska in gospodarske blokade začela iskati pomoč na Zahodu, kar je bilo ključno za njeno preživetje in normalizacijo razmer v državi. Poseben poudarek je namenjen vplivu uničujoče suše, ki je še dodatno poslabšala že tako kritično gospodarsko stanje v državi, ter zahodni pomoči, ki je bila nujna za njegovo stabilizacijo. Članek prav tako analizira, kako so ti dogodki vplivali na spremembo zunanje politike FLRJ in njene odnose z Vzhodom in Zahodom. Pri pripravi članka sta avtorja preučila relevantno literaturo, arhivske vire in časnike, kar prispeva k natančnosti vsebine in omogoča vpogled v dogajanje tistega obdobja.
Keywords: diplomacija; Federal People's Republic of Yugoslavia; FLRJ; foreign policy; history of Yugoslavia; informbiro; Soviet Union; Sovjetska zveza; USA; ZDA; zgodovina Jugoslavije; zunanja politika