Vpliv knjižničarjevega vedenja na uspešnost referenčne službe v slovenskih splošnoizobraževalnih knjižnicah - Albert, Ester (Knjižnica, 1998)
Po obisku knjižnic so študentje - uporabniki ocenili, kaj je bilo pri referenčnem procesu najbolj moteče in kaj jim je najbolj pomagalo. Najpogosteje so navajali, da jih je knjižničar resnično poslušal (58,9%). Ostalo vedenje, ki je pripomoglo k uspešnosti referenčnega pogovora, se je pojavljajo v manj kot 40%. Tri oblike vedenja, ki niso pripomogle k uspešnosti referenčnega pogovora (ničesar me ni vprašal o mojem vprašanju in se ni nič trudil, da bi ugotovil mojo dejansko informacijsko potrebo; ni se nič potrudil, da bi mi sledil oz. preveril, ali sem našel, kar sem iskal; ni povedal ničesar o tem, kaj je dejal in me pustil v dvomih, ali naj sledim ali čakam, so bile navajane v 30% do 50%.
Keywords: splošnoizobraževalne knjižnice; uporabniki; bibliotekarji; referalna dejavnost; evalvacija; Slovenia; Slovenija