Avtoritarizem v kontekstu neoliberalne globalizacije - Polajnar, Neven (Teorija in praksa, 2020)
Aktualne politične prakse opozarjajo, da ideologija prostega trga za svoje delovanje ne potrebuje popolne demokracije, temveč le njen del, ki je skladen s principom zasebne organizacije kapitala ter zastopa legitimacijsko funkcijo obstoječega kapitalistično-demokratičnega razmerja v zadostni meri, da preprečuje razpad koncepta. Neoliberalna globalizacija razgrajuje demokracijo ter jo podreja sebi lastni logiki, proces akumulacije in koncentracije kapitala pa se odvija učinkovito tudi brez demokracije, o čemer priča vzpon avtoritarnega kapitalizma na Vzhodu. Na Zahodu pa se skladno z rastjo družbene neenakosti dogaja vzpon avtoritarnega populizma tudi v Evropi.
Keywords: Authoritarianism; Avtoritarizem; Globalizacija; Globalization; Neoliberalism; Neoliberalizem; Populism; Populizem