Primerjava med dvema novelama: med Primoža Kozaka Ano in Edvarda Kocbeka Črno orhidejo - Kermauner, Taras (Slavistična revija, 2006)
Avtor razprave Primerjava med dvema novelama: med Primoža Kozaka Ana in Edvarda Kocbeka Črno orhidejo, prva novela je bila napisana leta 1949, druga je izšla 1951, skuša odkriti, kaj noveli povezuje - motiv likvidacije gestapovske sodelavke, ljubezen obeh partizanskih komandantov do nje, tudi eksekucija, ki jo oba izvršita nad njo -, kaj razločuje: teologija-filozofija-etika.
Keywords: človek; fate; fear; guilt; Kocbek, Edvard; Kozak, Primož; krivda; ljubezen; love; man; novela; Slovene literature; slovenska književnost; slovenska proza; strah; usoda