E. E. Cummings - Mozetič, Uroš (ELOPE (Ljubljana), 2007)
Članek oriše umetniški in človeški razvoj ameriškega pesnika E.E.Cummingsa, ki ima v ameriški književnosti poseben sloves. Utemeljen je na Cummingsovi nezmotljivi avtorski govorici ter vrsti njegovih izvirnih posegov v ustaljeno pesniško dikcijo, ki jo spoznava za preživeto, iztrošeno, neprepoznavno in zatorej vredno temeljite prenove. Takšno prenovo najde Cummings v mnogovrstnih preigravanjih skrajnega dometa angleščine ter njene leposlovne izraznosti, od osupljivih jezikovno-slogovnih bravur, kot so na primer drastično spreminjanje ustaljenega skladenjskega reda, premiki na oblikoslovni in besedotvorni ravni (posamostaljena raba glagolov, zaimkov, prislovov in veznikov), neustaljena raba ločil (zlasti oklepajev) ter velike/male začetnice, nenavadna tipografija in razmiki oziroma razporeditev prostora med verzi, preigravanje raznoterih oblik metruma in rime, do navidez čudaškega podobarstva in drugih retoričnih ter vizualnih prijemov. Razprava sledi razvoju avtorjeve pesniške in osebnostne konstelacije, ki jo zaznamujeta mladostno vihravo uporništvo ter poznejši zreli uvid v bistvo človeškega poslanstva.
Keywords: ameriška književnost; ameriška poezija; Cummings, E. E.; epifanija; literarne študije