The impact of the 1968 Prague spring on Czechoslovak and Yugoslav military doctrines - Torkar, Blaž (Acta Histriae, 2023)
Vojaško, politično in strateško sodelovanje med nekdanjo Češkoslovaško in Jugoslavijo je imelo globoke korenine že od samih začetkih obstoja obeh držav. Obe državi, ki sta nastali na ruševinah stare Evrope, sta začeli sodelovati tako na političnem, gospodarskem in tudi na vojaškem področju. Medsebojni vpliv se je videl tudi v skupnih razmišljanjih o vojni ali miru – zlasti pa pri vojaški doktrini in razvoju oboroženih sil obeh držav. Vpliv praške pomladi leta 1968 na vojaško ter strateško razmišljanje na Češkoslovaškem in v Jugoslaviji je bil velik. Veliko spremembo v češkoslovaški vojski je povzročil Memorandum 68, ki se je pojavil kot predlog domače vojaške doktrine, ki je dosledno upoštevala vitalne varno-stne interese Češkoslovaške v takratnih mednarodnih odnosih. Dokument, ki je bil kritika Marxovega koncepta vojne, je temeljil predvsem na nedotakljivosti češkoslovaškega ozemlja in pravici njenih narodov, da branijo svoj obstoj ne glede na interese Sovjetske zveze. Istočasno je jugoslovansko politično vodstvo zaradi intervencije sil Varšavskega pakta na Češkoslovaškem spoznalo, da JLA sama ni zmožna ubraniti napada z vzhoda, zato se je jugoslovanski politični in vojaški vrh začel naslanjati na izkušnje iz narodnoosvobodilnega boja. Nastala je nova vojaška doktrina, poimenovana »doktrina splošne ljudske obrambe in družbene samozaščite«.
Keywords: 20th century; Cecoslovacchia, Jugoslavia, Primavera di Praga, dottrina militare Memorandum 68, NATO, Patto di Varsavia; communism; Czechoslovakia; Češkoslovaška; Jugoslavija; Memorandum 68; Memorandum 68; military doctrine; NATO; People's Republic of Slovenia; Prague Spring; praška pomlad; Primorska region; sites of memory; Varšavski pakt; vojaška doktrina; Warsaw Pact; Yugoslavia