Razumevanje transformacije vojne v 21. stoletju - Vuk, Pavel (Teorija in praksa, 2018)
Prispevek kritično obravnava razumevanje narave in vzrokov vojn ter na podlagi intervalne časovne vrste ugotavlja intenziteto in najznačilnejšo pojavno obliko oboroženih spopadov glede na tipe vojn v sodobnem varnostnem okolju. Vprašanje, ali so nove vojne res nove, postavlja v ospredje raznolikost dojemanja sodobnega nasilja v sociološkem in antropološkem smislu, saj jih je mogoče opisati kot zmes vojne, kriminala in kršitev človekovih pravic, katerih akterji so tako družba kot posamezniki. K temeljnemu preobratu v razumevanju in iskanju vzrokov "novih" vojn ter načinu za izključitev "starih" predpostavk o naravi vojne lahko doprinesejo tudi stalnost strokovnih razprav in stroke same z oblikovanjem podlag za nove metodologije družboslovnega raziskovanja. Neprestano razmišljanje o vojni kot eni izmed bistvenih dejavnosti človeka v vsej njegovi zgodovini pa je pri dojemanju spreminjanja narave in značilnosti sodobnih vojn pomembna tudi z vidika ustvarjanja možnosti za mir.
Keywords: Teorija vojne; Theory of war; Vojna; War