Prenova šolstva italijanske narodnosti - analiza potreb in predlog novosti - Furlan, Marina (Annales. Series historia et sociologia, 1999)
Namen pričujočega prispevka je bil ugotoviti, kakšno je - po mnenju nekaterih pripadnikov italijanske narodnostne skupnosti na slovenski Obali - stanje in kakšna vizija prihodnosti italijanskega šolstva narodnosti na območju slovensko-italijanskega kulturnega stika na slovenski Obali. V te namene so bili opravljeni intervjuji z nekaterimi pripadniki italijanske narodnostne skupnosti, ki se poklicno srečujejo z omenjeno problematiko. Glede nekaterih problemov se mnenja intervjuvancev medsebojno razlikujejo, vendar najdejo skupno točko v prepričanju, da bo vloga šolstva narodnosti po priključitvi Slovenije EU pridobila na pomenu.
Keywords: kurikularna prenova; narodne manjšine; šolstvo narodnih manjšin