Anxiety, illusory pattern perception and conspiracy beliefs during the Covid-19 pandemic - Spasovski, Ognen (Teorija in praksa, 2021)
V študiji smo raziskali razmerje med tesnobo, ki jo sprožijo nevarni družbeni dogodki, kot je pandemija COVID-19, in iluzornim zaznavanjem vzorca – s teorijami zarote. Z uporabo eksperimenta smo v študiji 1 manipulirali z visoko proti nizki tesnobnosti, medtem ko smo v študiji 2 manipulirali z intuitivnim iskanjem vzorcev. Naše ugotovitve podpirajo domnevo, da višje ravni tesnobe in višje intuitivno iskanje vzorcev vodita do povečanja verovanj v zaroto. Da bi preprečili škodljive učinke verovanj v teorije zarote na individualni in družbeni ravni, priporočamo transparentno informiranje in predhodna opozorila, poleg tega pa posvečanje kritičnemu mišljenju v izobraževanju.
Keywords: Anxiety; Conspiracies; Covid19; družbena percepcija; duševne motnje; Epidemics; Epidemije; teorije zarot; Tesnoba; Zarote