Vloga organov za notranje zadeve in milice v času osamosvojitvenih procesov do oboroženega konflikta z Jugoslovansko ljudsko armado - Čas, Tomaž (Varstvoslovje, 2025)
Namen prispevka: Prispevek razkriva, kakšna je bila vloga organov za notranje zadeve in milice v času osamosvojitvenih procesov do začetka vojne za samostojno Slovenijo. Cilj raziskave je bil ugotoviti, ali je bila vloga organov za notranje zadeve in milice pomembna v tem času in katera dejanja to potrjujejo. Metode: Uporabljena je bila deskriptivna metoda s pregledom domače in tuje literature, logično in sistematično smo pojasnili uporabljene pravne vire, pri čemer smo si pomagali z analizo primarnih pisnih virov in primerjalno pravno metodo. Z analitično in sintetično metodo smo povzeli glavne zaključke. Ugotovitve: Organi za notranje zadeve in milica so se v času osamosvojitvenih procesov v osemdesetih letih uspešno upirali nekaterim rešitvam, ki so jih vsiljevali Zvezno ministrstvo za notranje zadeve, Zvezno ministrstvo za obrambo in Jugoslovanska ljudska armada. Pri tem je bilo zelo pomembno, da se je nadaljevalo s konceptom narodne zaščite, vztrajanjem na 100-metrskem mejnem pasu, z odklonitvijo vzpostavitve enotnega informacijskega sistema organov za notranje zadeve za Jugoslavijo in enotne uniforme milice v Jugoslaviji, izvedbo akcije Sever ter sodelovanjem pri konceptu manevrske strukture narodne zaščite in drugih pomembnih projektih. Omejitve/uporabnost raziskave: Zaradi obsežnosti tematike je vloga organov za notranje zadeve in milice v času osamosvojitvenih procesov v prispevku prikazana le s ključnimi ugotovitvami, podrobnosti posameznih aktivnosti pa so morale biti izpuščene. Praktična uporabnost: Članek prikazuje in analizira resnične in dokumentirane aktivnosti organov za notranje zadeve in milice v času osamosvojitvenih procesov, ki jih nekateri napačno in neupravičeno prikazujejo. Izvirnost/pomembnost prispevka: Članek na transparenten, dokumentiran in izvirni način ter z uporabo ustreznih virov predstavlja in analizira pomembne aktivnosti organov za notranje zadeve in slovenske milice, ki jih lahko uvrščamo med osamosvojitvene procese Slovenije in so bile izvedene v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, pred vojno za Slovenijo. Prispevek je pomemben tudi zato, ker je bila uporabljena tako literatura avtorjev, ki so sodelovali v teh aktivnostih, kot tudi avtorjev zgodovinarjev, ki so opravili številne raziskave in analize opisanega obdobja.
Keywords: akcija Sever; independence processes; internal affairs authorities; milica; militia; organi za notranje zadeve; osamosvojitveni procesi; Sever action