Ozadje jugoslovanske velike noči - Kranjc, Janez (Pravnik, 2013)
Avtor obravnava ozadje na prvi pogled naivnega navdušenja slovenskih politikov pred prvo svetovno vojno nad povezovanjem južnih Slovanov v enotno državo. S tem so verjetno hoteli doseči uresničenje jezikovnih in drugih pravic Slovencev. Prepričani so bili, da sklicevanje na tesne vezi z drugimi Slovani povečuje njihovo težo v notranji avstrijski politiki. Temeljna zahteva slovenske politike od marčne revolucije naprej se je nanašala na uradno rabo slovenskega jezika. Kljub številnim predpisom, ki so jo zagotavljali, se v praksi ni mogla v celoti uresničiti.
Keywords: Austria-Hungary; Avstro-Ogrska; Balkan; Balkans; history; jezikovne pravice; Jugoslavija; mednarodni odnosi; narodnostno vprašanje; politična zgodovina; Rahten, Andrej: Jugoslovanska velika noč; Slovenci; Slovenes; Slovenia; Slovenija; Yugoslavia; zgodovina